Bosco Szent János látomása a pokolról

2020. jún | pokol

Bosco Szent János: „Leírhatatlan terror”

1868-ban Bosco Szent János azt állította, hogy volt egy álma a pokolról.

Egy rövid részlet került lefordításra:

[…] „Amint átléptem a küszöböt, leírhatatlan rettegést éreztem és nem mertem újabb lépést tenni. Előttem egy hatalmas barlanghoz hasonlót láttam, amely fokozatosan mélyedésekbe veszett egészen a hegy gyomráig.

Az egész lángokban állt, de ez nem földi tűz volt, táncoló lángnyelvekkel. Az egész barlang – falak, mennyezet, padló, vas, kő, fa, és szén – minden fehéren izzott több ezer fokos hőmérsékleten. A tűz azonban nem égette, nem fogyasztotta el. Egyszerűen nem találok szavakat a barlang rettenetének leírására.” […]

[…] „Ne félj!” – mondta nekem a [vezetőm] „Tégy egy próbát, érintsd meg a falat!” Nem tudtam elég bátorságot gyűjteni és próbáltam szabadulni, de ő visszatartott. „Próbáld ki!”- ragaszkodott hozzá. „Csak egy érintés.” – parancsolta így elmondhatod, hogy láttad és érintetted az örök szenvedés falait és megértheted, hogy ha az első ilyen elviselhetetlen, milyennek kell lennie akkor az utolsónak?! „Nézd ezt a falat!” Ezt kínkeservesen megtettem. Hihetetlen vastagnak tűnt. „Ezer fal van ez és a pokol valódi tüze között.” – folytatta vezetőm. Ezer fal veszi körül, mindegyik fal ezer egység vastag és ugyanolyan távol van a következőtől. Minden egység 1000 mérföld. Ez a fal tehát millió és millió mérföldre van a pokol igazi tüzétől. Ez csupán a pokol távoli pereme.

„[A vezetőm] megragadta a kezem, kényszerítette, hogy kinyissam, és nekinyomta az ezer fal közül az elsőnek. Az érzés annyira kínzó volt, hogy üvöltve ugrottam vissza és az ágyban ülve találtam magamat.

A kezemet szorítottam és dörzsöltem hogy enyhítsem a fájdalmat. Ma reggel felkelve vettem észre, hogy be van dagadva. Amikor a kezem a falnak nyomódott, bár csak álomban, annyira valóságos volt, hogy később a tényeremen lévő bőr is lehámlott.”

„Tegye gyakorlattá Isten jelenlétét és a szándék tisztaságát.”

— Kézirat a Purgatóriumról

Címkék