A mi hontalan királynőnk – Interjú Habó Mártival

2024. márc | engesztelő kápolna

A mi hontalan királynőnk

Dr. Habó Márta, Norvégiában élő magyar, ötgyermekes édesanya írta meg A mi hontalan királynőnk címmel azt a könyvecskét (kiadás éve: 2023), ami a gyermekek és felnőttek számára is érthető módon, rajzokkal illusztrálva, mutatja be a budapesti Szent Anna-réten építendő eredeti Engesztelő Kápolna történeti és lelki hátterét. Erről többet itt lehet megtudni. Mindig lenyűgöz Isten gondviselése, aki nem hagyja el azokat, akik Iránta való szeretetből engedelmeskednek az Ő hívásának és munkálkodnak az Ő szent ügyein. Ebben az interjúban ezt a gyermeki nyelven megírt mesekönyvet – mely nem is annyira mese, mint inkább mesés – szeretnénk bemutatni. Habó Mártit kérdeztem a könyvvel kapcsolatban.

Keserű Balázs – a szerkesztő

Jól tudom, hogy nem ez az első mesekönyv, amit írtál. Honnan jött, hogy fogorvosi szakmád ellenére meséket kezdtél írni?

Érdekes kérdés, mert mindig is reál érdeklődésű voltam a biológiát és a kémiát szerettem igazán. Mikor negyedik gyermekünket vártam, valahogy jött az ihlet, és hobbiból elkezdtem családi történeteket írogatni. Sok örömet találtam a mesék és a szereplők kitalálásában. Nem sokkal később kisebbik fiacskám gyakran félt a sötétben. Neki meséltem sokat az őrangyalkákról, akik mindig velünk vannak és vigyáznak ránk. Ez adta a gondolatát az első őrangyalkás könyvnek. Ezek után mindig jött egy-egy újabb ihlet, gondolat egy-egy újabb meséhez.

Az eddigi mesekönyveid közül melyik az, ami legközelebb áll hozzád?

Erre kicsit nehéz válaszolnom, mert mindegyik mesekönyv valamilyen módon kedves a szívemnek. Mint egy anyának a gyermekei. Nem tud megnevezni kedvencet közülük, mert mindegyiküket más valamiért szereti.

Szent István felajánlja a Szent Koronát

Szent István király felajánlja a Magyar Szent Koronát és az Országot a Szűzanyának

Mikor találkoztál Natália nővérhez kapcsolódó könyvekkel, és hogy jött az ötlet, hogy könyvet készíts az Engesztelő Kápolnáról?

Legelőször 2023 májusában találkoztam Natália nővér történetével. Egy kedves anyuka ismerősöm, Kissevichné Toldi Hajni az Engesztelő Kápolnáról mesélt gyermekeinek, és úgy érezte, hogy a Szentlélek szólt hozzá kisfia által, mikor Palkó megállapította, hogy „Ha gyermekek építették volna a kápolnát, már rég elkészült volna”. Imádkozás után írt nekem egy üzenetet, melyben röviden leírta, hogy a Szűzanya és Jézus is megjelent a nővérnek a 40-es években, és kérték, hogy a Szent Anna-réten az egyház építtessen egy engesztelő kápolnát a Világ Győzelmes Királynőjének, Szűz Máriának. Megkérdezte, hogy lenne-e időm a kápolnáról egy mesét írni. Én szokás szerint úsztam a munkában, épp egy másik gyermekkönyvön dolgoztam, és biztos voltam benne, hogy a nyári szabadság alatt sem lesz jobb a helyzet. Azért felkeltette az érdeklődésemet, és elkezdtem utána olvasni a történteknek. Nehezen tudnám szavakkal kifejezni, milyen szinten megdöbbentem, hogy én erről még soha nem hallottam. Pedig rendszeresen szoktam vallásos/keresztény témában olvasgatni. Tudtam, hogy Szent István királyunk felajánlotta hazánkat a Szűzanyának, és ismertem Pio atya jövendölését is Magyarországról. Az Engesztelő Kápolnával teljes lett a kép.

A Szentlélek nekem is sokat segített. Egész egyszerűen minden a helyére került. Mint mikor a jó Isten ad egy nehéznek, akár lehetetlennek tűnő feladatot, és ha az ember igent mond rá, megteremti a szükséges feltételeket is. A másik könyvet turbó sebességgel be tudtam fejezni. Hajninak jött a gondolat, hogy a lelki téglák legyenek a kiinduló pont. Ez megihletett engem is és pár hét alatt kikerekedett a mese, melyet felkarolt Molnár Zoltán az Őskép kiadótól. 

A kápolna nem készült el időre, így a Szűzanya nem tudja elfoglalni és kiosztani a kegyelmeket…

Mikor találkoztál az általunk készített Kápolna videóval, amelyben szereplő kápolnaábrázolás rajzos formában visszaköszön a könyvben? Hogyan hatott ez a videó rád és a könyv írására?

Egyre jobban beleástam magam a Kápolna és Natália nővér történetébe, és a Youtube-on találtam meg a videót. Igazán jó inspiráció volt a mesekönyv és a lelki téglák megformázásában, de a legtöbbet talán az ügyes illusztrátorunknak, Vigovszky Ritának segített a képek megrajzolásában. A videó nélkül nem lettek volna ilyen élethűek az illusztrációk.

Miért ezt a címet adtad a könyvnek?

Ez is közös munka volt a Kissevich családdal, mint az egész mesekönyv. Az apukát, Petit az a gondolat fogta meg, hogy Szűz Máriának még nem készült el a hajléka, vagyis hontalan. Előtte több cím lehetőség is felmerült, amiben szerepelt Szűz Mária, mint a mi királynőnk és ebből a két gondolatból forrta ki magát A mi hontalan királynőnk.

Mi volt a célod ezzel a könyvvel? Mi a könyv üzenete?

Szeretném, ha a gyermekek, felnőttek is minél többen megismernék a kápolna történetét. Mert nekünk magyaroknak feladatunk van, és ezt csak akkor tudjuk teljesíteni, ha együtt dobog a szívünk. Nem kell ahhoz különleges képességekkel rendelkeznünk, vagy feltétlenül nagy kaliberű dolgokat tennünk, hogy mi is részesei lehessünk Jézus terveinek és együtt építhessük Isten országát. Sokszor elég egy apró lemondás, egy parányi kedvesség vagy egy rövid ima, amit Jézus iránti szeretetből teszünk. Mindebben a gyerekeknek komoly szerepe van. Ők még olyan tiszta szívűek és olyan közel állnak a jó Istenhez, hogy egyből megértik a mese üzenetét. Egyből tudják, hogy mik azok a lelki téglák, és hogy mi is az ő feladatuk.

„Ha gyermekek építették volna a kápolnát, már rég elkészült volna!” – Palkó

Mit jelent számodra az engesztelés?

Kissé idegen és nehezen értelmezhető szó volt számomra az engesztelés. Ezt is Natália nővérnek köszönhetem, hogy sikerült jobban megértenem. Azt korábban is tudtam, hogy engesztelni azt jelenti, bocsánatot kérünk valakitől, megpróbáljuk jóvá tenni hibánkat, de kissé bizonytalan voltam benne, hogy mi ennek a gyakorlati kivitelezése, abban az esetben, ha Istent szeretnénk engesztelni. Natália nővér életéről írt könyvben találtam meg Jézus szavait, hogy az engesztelés elsősorban életjavítás, és csak azután jön az ima és az áldozat. Igyekszem ennek megfelelően élni. 

Bekerült a Szeretetláng egység ima is a könyvbe. Miért érezted ezt fontosnak?

A Szeretetláng ima nagyon kedves a számomra. Minden nap sokkal könnyebb Krisztus útján járnom ezzel az imával. Így minden helyzetben azt mérlegelem, hogy mit is tenne a helyemben Jézus, és próbálok vele együtt cselekedni.

A megoldás kulcsa mindig az összefogásban van. A Szeretetláng és az engesztelő mozgalom együtt, egymást erősítve tud igazán sok szívhez eljutni. A mesekönyvünket is egy apró lángocskának gondoljuk, mely szeretnénk, ha sok felé eljutna, és más lángocskákat gyújtana, mint például engesztelő imacsoportokat, imaórákat, szentségimádásokat, elsőszombati engeszteléseket és sok-sok lelki téglát gyűjtene. Ha ezek az apró szeretetlángok az ország egyre több pontján felgyúlnak akkor igazi mindent elsöprő, a világra kiáradó szeretetáradat lehet belőle.

„Azok a lelkek, akik szerették a Szűzanyát és egész életükben hozzá fohászkodtak, sok kegyelmet kapnak tőle a végső küzdelmekben. Ugyanígy azok is, akik Szent Józsefet, Szent Mihályt vagy valamelyik másik szentet tisztelték. Ekkor örül legjobban az ember, mint már említettem, hogy van közbenjárója Isten előtt ama nehéz pillanatban. ”

— Kézirat a Purgatóriumról

Címkék