Szenvedő Lelkek Barátai – Társulat

2023. nov | társulat, tisztítótűz

Tisztótűzben szenvedő lelkek barátai

A Szenvedő Lelkek Barátainak története

(angol forrás: Friends of Suffering Souls – rövidítve: FOSS)

1879. augusztus 21-én a Szűzanya megjelent 14 embernek egy ismeretlen plébániatemplomban Knockban, Írország nyugati részén. A Boldogságos Szűz Mária jelenése, Szent József, Szent János evangélista kíséretében, valamint Krisztus Isten Bárányának képe, gyorsan híressé vált Írország és az egész világ gyógyulási és zarándokhelyeként.

Sokan nem tudják, hogy a Szűzanya nem akármilyen napon jelent meg. Knock szent plébánosa, Cavanagh főesperes éppen akkor fejezte be a 100 egymást követő szentmisét a tisztítótűzben a lelkekért. A Szűzanya a 100 napos novéna utolsó napján jelent meg.

A Szentírás és a Hagyomány is arra emlékeztet bennünket, hogy imádkozzunk a halottakért, hogy megszabaduljanak bűneiktől, és bejussanak a mennyország örömébe. A szentmisék felajánlása tehát a legnagyobb ajándék, amit a szenvedő lelkeknek adhatunk. (A segítség további eszközeiről bővebben)

Száz évvel később és a világ másik oldalán az 1980-as évek elején ausztrál katolikusok egy kis csoportját mélyen meghatotta Knock története. Cavanagh főesperes tettét utánozva megszervezték, hogy 100 egymást követő szentmisét ajánljanak fel a purgatóriumban lévő lekek enyhülésére. Az első novéna után újabbat szerveztek. Aztán egy újabbat. És ezekből az erőfeszítésekből jött létre a Szenvedő Lelkek Barátai (társulat).

Szenvedő Lelkek Barátai manapság

A Szenvedő Lelkek Barátai (SZLB) tagjai vállalják, hogy évente egy szentmisét íratnak a purgatóriumban lévő lelkekért. Az SZLB tagjai által felajánlott minden szentmisét az egész társulat nevében íratják. Ezáltal a társulat nevében a Mindenható Istennek felajánlott szentmisék örökös novénája jött létre a purgatóriumban lévő összes lélek javára. Minden szentmisét „a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, különösen a SZLB elhunyt tagjaiért ajánlanak fel”.

Jelenleg több mint 40 000 SZLB-tag van szerte a világon. Ezeknek körülbelül a fele Ausztráliában van, a többi több mint 85 másik országban van, köztük Dél-Afrika, Skócia, Egyesült Királyság, Írország, Egyesült Államok, Fülöp-szigetek, Srí Lanka, Malajzia, Szingapúr, Indonézia, Japán, India, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Pápua Új-Guinea, Uganda, Franciaország, Mexikó és Nigéria. (és Magyarországon is – a szerk.)

2000-től, amióta elkezdődött a nyilvántartás, több mint 600 000 szentmisét mutattak be a tisztítótűzben lévő lelkekért. A FOSS tagjai jelenleg mintegy 50 000 misét íratnak évente. Ez naponta 140 szentmise, vagy 10 percenként egy szentmise!
2020 óta az egyesület folytonosságának biztosítása érdekében a novéna napi adminisztrációját a Pápai Alapítvány Aid to the Church in Need ausztrál irodája koordinálja.

szabadulás a purgatóriumból

SZLB tagság előnyei

  1. Lelki művekben az érdemeket megsokszorozza a részvevők száma, és nem osztja meg. Ezért minden tag ugyanolyan érdemben részesül, mintha minden egyes szentmisét maga kérte volna. Monforti Grignon Szent Lajos megerősíti az érdemek megsokszorozódását, amikor a hívek egységben végzik a feladatokat. A Rózsafüzér titkában ezt mondja: „Aki a rózsafüzért egyedül mondja, csak egy rózsafüzér érdemét nyeri el, de ha 30 másik emberrel együtt mondja a rózsafüzért, akkor harminc rózsafüzér érdemére tesz szert. Ez a nyilvános imádság törvénye. Milyen jövedelmező, milyen előnyös ez!”

  2. Az a sok (tisztítótűzben szenvedő) lélek, aki hasznot húz ebből a nagyszámú miséből, örökké hálás lesz. Amíg még a purgatóriumban vannak, imádkozni fognak a tagok érdekeiért, és azután is imádkozni fognak értük, miután eljutnak a mennybe. Soha nem feledkeznek meg a tagokról, mert a tagok sem felejtették el őket.
  3. Minden SZLB-misét felajánlanak a tisztítótűzben lévő összes lélekért, de különösen az elhunyt SZLB-tagokért. Ezért a tag, halála után, lelke élvezni fogja a társulat által íratott minden egyes szentmisét. Ha egy elhunyt tagnak át kell mennie a purgatóriumon, ahogy legtöbbünknek át kell, hálásak lesznek, hogy gondoskodtak másokról, így most mások gondoskodnak róluk.

SZLB tagokkal szemben támasztott követelmények

Az SZLB-tagság egyetlen követelménye, hogy a tag évente egy misét írasson „a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, különösen az SZLB elhunyt tagjaiért”, és visszajelzést küldjön honlapon keresztül arról, hogy a misét a erre a szándékra bemutatták. A tagok családtagjaikat és barátaikat is felvehetik harmadik félként, és megszervezhetik a nevükben az éves SZLB-misét. Az összes SZLB-miséjét megszervezheti az Aid to the Church programon keresztül, amely a világ legszegényebb papjain segít, erre a linkre kattintva vagy egy általa választott papon keresztül.

Minden tagnak az év egy napját jelölik ki, amelyen a szentmisét bemutatják a purgatóriumban lévő lelkekért. Minden évben, röviddel a szentmise esedékessége előtt, emlékeztetőt küldenek a tagnak. A szentmisét nem a meghatározott napon kell bemutatni, hanem abban az időszakban. forrás: https://fossnovena.org/about/ 

Útmutató

fossHa figyelmesen elolvastad a fenti leírást, láthatod, hogy nem nagy erőfeszítéssel jár a tagság. Évente egy misét kell írtani akár online, akár a saját plébániádon, én ez utóbbit preferálom. A jelentkezéskor, ami kb. 5 perc, a saját születésnapot kell megadni mint mise időpont.

Tehát nincsek találkozók, meghatározott imádságok vagy tagdíjak, amik feltételei lennének a csatlakozásnak. Egyszerűen:
1. ki kell tölteni egy online jelentkezőlapot,
2. a megadott dátumra, a megadott szándékra misét kell írtani, pl. online vagy személyesen helyben
(szándék: „a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, különösen az SZLB elhunyt tagjaiért”)
3. vissza kell jelezni az oldalon, hogy a mise bemutatása megtörtént

Mivel ezt minden tag egyformán megteszi együttesen tudunk segíteni a szenvedő lelkeknek az íratott szentmisék (kb. 50.000) kegyelmei által. Ezért fontos visszajelezni, mert ha valaki nem teszi meg akkor kikerül a társulatból.

A tag halála után, bekerül az ún. öröklistára, hogy ennek mi a menete érdemes elolvasni az oldalon a Gyakran Ismételt Kérdéseket, itt még vannak további információk. (aki nem tud angolul használjon automata fordítót!)

forrás: https://fossnovena.org/

„Egy jó tanács! A keresztút.”

— Kézirat a Purgatóriumról

Címkék